-->

Friday, April 22, 2011

Haramkan email 1Malaysia?

Jangan melanggan email 1Malaysia demi keselamatan dan ketenangan diri anda. 


Jauhkan diri anda dan melanggar email 1Malaysia walaupun ia diagihkan percuma. Ia tidak menjamin keselamatan dan hak keperibadian anda. Rakyat mempunyai ruang untuk memilih penggunaan email percuma seperti Yahoo, Hotmail dan Gmail. Kenapa diri anda perlu menanggung risiko yang tingga akibat penggunaan email 1Malaysia?

1) Kemungkinan email yang dihantar akan disiasat atau dicuri oleh pihak pentadbir dikawal oleh MCMC, kalau tersentuh isu sensitive. IP anda akan terbongkar. Password dan account anda diketahui secara langsung. 

2) Sekirannya anda menggunakan email 1Malaysia, anda telah masuk perangkap pihak berkuasa dimana kebebasan bersuara melalui email mudah disekat. Pihak berkuasa mudah mengesan anda.

3) Email 1Malaysia berkemungkinan membawa malicious virus, spyware, di mana mudah diserang dan mengawal komputer anda sewaktu anda di  internet. 

4) Pihak UMNO atau BN akan menyebarkan alamat email anda kepada cybertrooper BN dan melakukan serangan keatas pihak pembangkang. 

5)  Mesej atau attachment anda akan disimpan dalam server tertentu, maka memudahkan pihak BN menyiasat gerak geri anda. Sekirannya menggunakan email 1Malaysia, mesej dan attachment akan dijadikan bahan bukti.

6) Segala confidential or sensitive information tidak diberi jaminanan, mungkin akan tersebar keluar tanpa disedari oleh anda sendiri.

7) Inilah bagi peluang untuk pihak kerajaan memboroskankan wang rakyat dimana Tricubes Berhad dijadikan agent untuk menyuapkan wang cukai rakyat. Kerajaan tidak patut memboroskan wang sebanyak 50 juta ringgit, apakah baiknya wang sebanyak ini disumbang dalam menolong orang miskin?
Menggunakan email 1Malaysia dapat diupamakan bagai memasuki mulut harimau, menunggu masa untik dibaham. Kebahayaan dan risikonya amat tinggi sekirannya anda adalah blogger yang menentang UMNO/BN. Jangan melanggan email 1Malaysia demi keselamatan dan ketenangan diri anda. 


so......say  No to 1 Malaysia Email A/C

1 comment:

  1. betoi wei.. aku sokong.. membazir ja email 1 malaysia. email lain belambak dok ada, watpa nal buat lagi

    ReplyDelete


National Archieve